Засідання Молодіжної Ради ЦК "Укрелектропрофспілки". Акцент на правове навчання

MR_Nikolaevka2013_1.jpg

З 9 по 12 червня 2013 року відбулося чергове засідання Молодіжної ради при Центральному комітетові «Укрелектропрофспілки» і навчальний семінар з питань правових аспектів діяльності профспілкових організацій на базі пансіонату ДП НЕК «Укренерго» «Енергетик» (АР Крим, Сімферопольський район, смт. Миколаївка).
Зі вступним словом виступив Шишов С. С., який описав ситуацію, що складається на підприємствах галузі, визначив роль і завдання «Укрелектропрофспілки» в цих умовах.

MR_Nikolaevka2013_2.jpg

Далі слово взяла Лариса Геннадіївна – заступник директора пансіонату, яка вже 35 років працює на даній роботі. Вона провела короткий екскурс в історію будівництва оздоровчого комплексу «Енергетик», про те як 12 червня 1961 року він вперше відкрив свої двері для всіх відпочиваючих.
Важливе значення на лекції було відведене оздоровленню дітей. На сьогоднішній день функціонує 10 санаторіїв в області енергетики і один – в електро-техніці. В червні цього року вже мають можливість покращити стан свого здоров’я за участю профспілок 670 дітей. Зачепили ситуацію державного страхування в цілому по Україні, дуже сумно від того, що воно погіршується, закриваються поліклініки, натомість до нас семимильними кроками рухається індивідуальний підхід до кожного… «и да здравствует семейный доктор…»

MR_Nikolaevka2013_3.jpg

Юрист ЦК «Укрелектропрофспілки» Кучинський Василь Миколайович у своєму виступі озвучив правові засади діяльності профспілок щодо захисту прав та інтересів працівників. Були переглянуті основоположні статті Конституції України, Кодекс Законів про працю України, Закон України «Про об’єднання громадян», Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Закон України «Про соціальний діалог», Закон України «Про вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», Закон України «Про охорону праці», Положення про порядок легалізації об’єднань громадян (затверджене постановою КМУ від 26 лютого 1993 р. №140), Конвенції Міжнародної організації праці (ратифіковані Україною), нормативно-правову базу ФПУ, статут профспілки, колективний договір.
Члени Молодіжної ради познайомились з таким поняттям як Міжнародна організація праці (МОП), яка розробляє міжнародні трудові норми у формі конвенцій і рекомендацій, що встановлюють мінімальні стандарти основних трудових прав. Членами МОП є 185 держав, вищим керівним органом є Міжнародна конференція праці, виконавчим органом є Адміністративна рада. Україна є членом МОП з 12.05.1954 року та ратифікувала 61 конвенцію МОП. За часів незалежності Україна двічі обиралась до складу Адміністративнох ради. В червні 2012 року Міністерство праці та соціальної політики України та МОП підписали нову Програму гідної праці в Україні на 2012-2015 роки. Протягом останніх років в Україні за допомогою МОП було реалізовано 8 проектів спільно з Програмою розвитку ООН, 2 проекти спільно з Об’єднаною програмою ООН з ВІЛ/СНІД та фондом ООН в сфері народонаселення та 1 проект у співпраці з Міжнародною організацією з міграції. За роки незалежності в Україні реалізовано понад 30 проектів і програм МОП. Наразі Програма гідної праці в Україні охоплює понад 30 проектів і програм на загальну суму близько 10 млн. дол. США.
Не зайвим було нагадування про права і обов’язки профспілок у сфері праці, основні права профспілок та їх класифікацію, види прав профспілок, відповідальність профспілок та юридичні гарантії.
Досить цікаво була представлена профспілкова абетка:
1. Залучення нових членів. Перш ніж почати діяти, профспілка повинна бути створена. Тому, як вже відмічено, особливе значення має робота по залученню членів і створенню нових профорганізацій (органайзинг). Крім того, сила профспілки при укладенні колективного договору, залежить від її представництва. Чим солідніша профспілка, тим більше на неї зважають.
2. Колективні переговори. Колективні переговори – це те, заради чого робітники вступають до профспілки, приєднуючи свій голос до єдиної організації, що добивається вищої зарплати і поліпшення умов праці від роботодавця. Першим завданням профспілки є домогтися визнання її роботодавцем і встановити з ним колективні договірні відносини.
3. Семінари, навчальні курси. Навчання членів профспілки необхідне для того, щоб забезпечити їм можливість активної участі в профспілковій роботі, адже сила профспілки залежить не тільки від загальної чисельності, але і від кількості свідомих і активних членів. Крім того, для ефективного представництва інтересів членів профспілки, профспілкові працівники і активісти повинні володіти економічними і юридичними навиками, знанням психології, умінням вести переговори, спілкуватися з аудиторією, стратегічно планувати свою роботу. Тому профспілкове навчання розглядається як інструмент підвищення ефективності профспілки.
4. Щоденна робота. Повсякденна робота профспілки полягає у вирішенні проблем його членів, наприклад захисту від незаконного і невиправданого звільнення, контролі за ходом виконання колдоговору, забезпеченні безпечних умов праці. Двері дієвого профкому ніколи не зачиняються – для його членів це найнадійніший орган, куди вони постійно звертаються зі своїми проблемами.
5. Соціальне забезпечення. Соціальний захист членів профспілки здійснюється у вигляді деяких привілеїв, які він надає своїм членам. Наприклад, профспілка може надавати матеріальну допомогу у разі смерті родичів або народження дитини. Для таких цілей профспілки створюють окремі страхові і накопичувальні фонди, каси взаємодопомоги.
6. Політична законодавча діяльність. Політична законотворча діяльність. Тільки у вільному суспільстві, що визнає права людини на вираження своєї думки, діяльність профспілок може здійснюватись ефективно. Тому профспілки ведуть постійну роботу, спрямовану на розширення профспілкових прав і демократичних свобод. Це вимагає від профспілки зміцнення свого впливу на національному рівні, створення власного лобі в парламентах всіх рівнів – безпосередньо, або через співпрацю із спорідненими політичними партіями, що розділяють ідеали робітничого руху.

MR_Nikolaevka2013_4.jpg

Ще хотілося б відмітити проведений на занятті тест, розроблений психологом Гансом Айзенком. Є один великий трикутник, а в ньому є 16 маленьких, але за рахунок різних комбінацій треба було порахувати скільки всього є трикутників. Варіантів було безліч. Цим завданням лектор хотів нам продемонструвати, що шлях до досконалості великий, але головне полягає в тому, чи задовільняє він нас. А якщо застосувати його до нашої теми, то нам, профспілковим працівникам, не треба зупинятися на досягнутому, а треба йти далі, покращувати наші колективні договори, добиватися для себе кращих умов праці, знаходити такі компромісні рішення, щоб влаштовували і робітників і роботодавців. Тому що організація може бути сильною і успішною тільки в тому випадку, коли працюючі в ній люди, відчувають себе людьми, а не машинами для заробляння грошей без потреб і бажань, коли їх цінують як спеціалістів і поважають як особистостей, коли їхньої зарплати вистачає на достойний рівень життя, щоб задовільнити свої як фізичні так і духовні потреби. Тому хочеться виразити всою думку словами Франка - ЛЮДИ «давіть в собі раба», бо ваш добробут у ваших руках, будете прогинатися, так менеджери і бізнесмени прижмуть вас обличчям до землі, а вашу заробітну плату покладуть у свою кишеню, що вони успішно зараз і роблять...
Щоб не ставити таку сумну і серйозну крапку скажу про приємне...а море це завжди приємно, приємно спостерігати захід сонця в морські глибини, приємно бачити спокійне, тихе і сонне ранкове море, приємно знову бачити людей, які потихеньку стають тобі друзями...
І на завершення хотілося б сказати, що ЦК «Укрелектропрофспілки» тримає правильний курс на розвиток Молодіжної ради, бо ті знання, які кожен з нас отримує на навчальних семінарах неодмінно принесуть плоди в розвитку наших профспілкових організацій. Бо саме молодь — це рушійна сила на сьогоднішний день і саме молоді та енергійні профспілкові активісти тримають ініціативу у своїх руках, а досвід старших поколінь їм допоможе втілити в життя свої ідеї.

Главацька Оксана Миколаївна,
ст. інженер ВАТ «Гідротехпроект»,
член Молодіжної Ради ЦК «Укрелектропрофспілки»