slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 3

Звернення Голови ФПУ Юрія Кулика до голів політичних фракцій у Верховній Раді України

2014_02_verhovna_rada.jpg

13 лютого Голова ФПУ Юрій Кулик звернувся до голів політичних фракцій у Верховній Раді України з листом про безпеку людей у Будинку спілок і Жовтневому палаці.
У посланні йдеться про те, що «Останнім часом наша країна переживає тяжкі випробування, які свідчать про глибоку кризу в суспільстві. У цій ситуації Президія Федерації профспілок України з розумінням поставилася до права громадян на мирні збори, мітинги, походи і демонстрації, наданого їм Конституцією України.
Враховуючи, що акція «Євромайдан» мала мирний характер, ФПУ з перших днів її проведення надала її учасникам, у т.ч. членам профспілок, можливість для обігріву та відпочинку, харчування, отримання медичної допомоги тощо. Однак з часом відбулися поглиблення й радикалізація громадянського конфлікту. Це відбилося й на ситуації в Будинку спілок. Найбільш гострим її виявом став вибух 6-го лютого, внаслідок чого постраждали учасники акції, які там перебували. Причини вибуху не встановлено, небезпеки як для учасників акції, так і для працюючих у Будинку спілок залишаються.
Наголошуємо, що в Будинку спілок працюють співробітники 43-х всеукраїнських профспілок, Київської обласної ради профспілок, апарату ФПУ та господарських служб – усього близько однієї тисячі осіб. Окрім того за профспілковою допомогою щодня звертається велика кількість членів профспілок. За їх безпеку ми несемо відповідальність.
Профспілки рішуче засуджують кровопролиття та будь-які форми насильства і закликають усі сторони не допустити зростання насилля, зупинити протистояння, вирішити громадянський конфлікт у мирний спосіб, використовуючи діалог влади і суспільства.
ФПУ є членом Міжнародної конфедерації профспілок, тісно співпрацює з Міжнародною організацією праці, є найчисленнішим громадським об’єднання країни, що знаходиться поза впливом політичних сил і здійснює соціально-економічний захист працівників, студентів і молоді, забезпечує громадський контроль за дотриманням Конвенцій МОП і рішень МКП.
Закликаємо лідерів парламентських фракцій використати власний авторитет і політичні можливості для того, щоб не допустити подальшої ескалації конфлікту та організувати системні заходи, спрямовані на збереження здоров’я і життя тисяч людей, які перебувають у Будинку спілок, а також в іншій профспілковій будівлі – Жовтневому палаці.
Сподіваємося на порозуміння».
Інформаційно-аналітичний центр ФПУ