slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 3

Зустріч Міністра з представниками громадськості енергетичних галузей

2014_03_ProdanYurij.jpg

14 березня 2014 року відбулось засідання громадської ради при Міненерговугілля України. Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан зустрівся з представниками громадськості енергетичних галузей, у тому числі з лідерами профспілкових організацій, щоб обговорити ситуацію в паливно-енергетичному комплексі України, визначити першочергові заходи для стабілізації роботи українського ПЕК. Це перша зустріч нового Міністра з громадським активом.

Засідання Міністр розпочав з інформації про стан енергетичної галузі України, повідомив, що Міненерговугілля України видало наказ від 11 березня 2014 року №237, в якому йдеться про першочергові заходи зі стабілізації роботи української енергетичної системи.
Міністр зазначив, що упродовж багатьох років побудовано Об’єднану енергосистему України, тому будь-які втручання в її роботу матимуть серйозні наслідки і наше завдання – забезпечити постачання електроенергії, газу всім нашим громадянам, незалежно від місця проживання. І в цей непростий час нам вкрай необхідна підтримка громадськості.
Міністр закликав до прозорості у тендерах із закупівель та участі громадських організацій, у тому числі профспілок, у цих процедурах, що унеможливить, на його думку, корупційні дії.
Юрій Продан розповів, що за попереднім аналізом, усі закупівлі останніми роками проводилися через тендери за завищеними цінами, причому не у безпосередніх виробників, а через проміжні структури. Він зазначив, що існування великої кількості фірм-посередників на ринках нафти і газу,вугілля та електричної енергії завдає значної шкоди державі і закликав до закупівель безпосередньо у виробників.
Голова Профспілки енергетики та електротехнічної промисловості України Сергій Шишов під час зустрічі обговорив з Міністром наступні питання:
1.Враховуючи, що питання взаємодії з громадськістю є одним з ключових в Угоді про асоціацію між Україною та Європейським союзом, яке заплановане до підписання Урядом України, соціальний діалог, незалежно від моделі суспільно - політичного устрою, набирає особливої актуальності. Тому нам в першу чергу необхідно активізувати соціальний діалог центральних і місцевих органів влади і насамперед з профспілками.
2.Для активізації соціального діалогу на галузевому рівні потрібно організувати зустріч Міністра з керівниками галузевих профспілок паливо - енергетичного комплексу.
3.Відповідно до Закону України «Про соціальний діалог» вважаємо за необхідне створення тристоронньої соціально - економічної ради.
4.Необхідно укласти нову Галузеву угоду на 2014-2016 роки між Міністерством та Галузевими профспілками. Проект такої угоди є і проведено навіть перше засідання Робочої комісії з укладення угоди. Гальмується укладення колективних договорів на енергопідприємствах, не дивлячись на те, що продовжує діяти Угода 2011-2013 р.р.
5.Враховуючи те, що укладенню Галузевої угоди перешкоджає відсутність Галузевого об'єднання роботодавців, необхідно, щоб Міністерство сприяло входженню енергетичних підприємств галузі у вже наявне Об'єднання роботодавців «Укрвуглероботодавці».
6.Введення мораторію на підвищення цін і тарифів суб'єктів природних монополій, зокрема на електроенергію, призвело до зриву введення стимулюючого тарифоутворення з 01.01.2014 дев'яти обленерго. Тому насамперед необхідно:
- Скасувати мораторій на підвищення тарифів на електроенергію;
- Повернутися до впровадження стимулюючого тарифоутворення.
7.На даний момент Міненерговугілля припинило нагородження галузевими нагородами. Це не стимулює високопродуктивну працю. Необхідно виправити це становище.
8.Наказом № 237 Міністерства пунктом 6 якого передбачено зниження заробітної плати працівникам апарату державних підприємств. У цьому питанні треба ретельно розібратися із залученням голів профкомів підприємств і тільки потім приймати зважене рішення.

Відділ організаційної роботи ЦК Профспілки