slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 3

Навчальний семінар з питань діяльності профспілок в умовах ринкових відносин

2019_10_Turkish1.jpg

Делегація Укрелектропрофспілки на чолі із заступником Голови ЦК Укрелектропрофспілки Олександром Давиденком та представниками первинних профспілкових організацій Укрелектропрофспілки взяла участь у роботі навчального семінару 7 – 13 жовтня у м. Анкара (Туреччина) на тему: «Діяльність профспілок в умовах ринкової економіки».

Відкрив навчальний семінар генеральний секретар Міжнародної Євразійської Федерації Металістів Исмаил Дурсун та заступник Генерального секретаря Туражон Раупов.

2019_10_Turkish2.jpg
2019_10_Turkish3.jpg

Протягом начального семінару учасники мали змогу ознайомитися із такими темами: «Централізована профспілка», «Ведення переговорів з роботодавцем по укладанню колективного договору в Туреччині на прикладі Профспілки «Тюрк Металл», «Закон про Працю в Р.Туреччина».
Учасники семінару, знаючи, що керівництво діяльністю «Тюркметаллу» здійснюється з єдиного центру в Анкарі, попросили Т.Раупова більш докладно пояснити внутрішньо профспілкову структуру, а також, як функціонує система збору профспілкових внесків.
Станом на сьогодні у профспілці 220 000 членів, великий страйковий фонд та 120 об`єктів нерухомості, в тому числі чотири 5* та два 4* готелі, центри навчання з гостьовими домами та мережа регіональних офісів. Вся нерухомість 100% власність профспілки.
Зараз діє централізований механізм профспілки під гаслом: «Єдність каси та розуму». Всі внески 100% поступають на єдиний рахунок TurkMetal. Керівники регіональних відділень профспілки працюють на постійній основі та отримують зарплатню із центральної каси профспілки.
«Єдність розуму» - всі проблемні питання надходять в центр, опрацьовуються професійними аналітиками та юристами, які дають зворотній зв’язок з вирішення проблеми на місця.

2019_10_Turkish4.jpg
2019_10_Turkish5.jpg

Перша ланка - осередок профспілки (у нас це первинна організація). Осередок на підприємстві очолює старший представник профспілки. Він звільнений від основної роботи, але отримує зарплату від роботодавця. Ця норма закріплена в колективному договорі. Залежно від чисельності осередку колектив обирає необхідну кількість делегатів (як правило, профактивістів) в регіональне представництво (всього 36 представництв в різних регіонах країни). У регіональному представництві всю роботу координує такий штат: голова, фінансовий секретар, секретар з загальних питань. Делегати від осередків беруть участь в обговоренні життєво важливих питань в своїх осередках і на рівні території, подають свої ідеї, пропозиції. Регіональні делегати також вибирають 250 делегатів на з'їзд профспілки.
Він проводиться один раз на чотири роки, на ньому обираються Президент профспілки, три віце-президента, фінансовий секретар, генеральний секретар, секретар з навчання, контрольно-ревізійний комітет у складі трьох осіб і дисциплінарний комітет також з трьох осіб. Крім того, обираються 6 чоловік в резерв. Якщо зі складу виборних керівників хтось вибуває, не потрібно спеціально скликати з'їзд для нових виборів - заміна проводиться з уже затвердженого резерву.

2019_10_Turkish6.jpg
2019_10_Turkish7.jpg

В цілому внутрішній інтелектуальний ресурс «Тюркметалла» - це 270 осіб персоналу, які отримують зарплату в профспілці.
Після насиченої лекційної програми учасників семінару чекала програма екскурсійна. Зокрема відвідали соціальний об'єкт профспілки «Тюркметалл» - заміський навчальний центр. Це - п'ятизірковий готель Anadolu Hotels Esenboga Thermal, який знаходиться недалеко від столичного аеропорту. Тут проходять навчання і паралельно відпочивають члени профспілки (до їхніх послуг масажні кабінети, спа-кімнати, термальний басейн і навіть свій аквапарк). Тут же проводяться масштабні з'їзди, форуми і наукові конференції. Місткість готелю - близько тисячі чоловік!
Також делегація відвідала головні визначні пам'ятки Анкари - меморіальний комплекс засновника Турецької Республіки Мустафи Кемаля Ататюрка і мечеть Коджатепе.
Під час підбиття підсумків навчального семінару всім учасникам було вручено сертифікати про проходження навчання в умовах ринкової економіки.

Матеріал підготовлено
соціально-економічним і
організаційним відділом
апарату ЦК Профспілки