Без знань немає перемоги!

2016_05_Odessa1.jpg

Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні спільно з Атомпрофспілкою та Укрелектропрофспілкою України в період з 10 по 13 травня 2016 року на базі відпочинку "Сонячна" ПАТ "Одесакабель" (м. Одеса) був проведений 2-й заключний модуль проекту "Колективні переговори між профспілками та роботодавцями: створення надійного механізму вирішення трудових спорів в дусі співробітництва".

2016_05_Odessa2.jpg
2016_05_Odessa.jpg

Цей захід був логічним подовженням семінару, якій проводився Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні 19-22 травня 2015 року.
Для участі в семінарі були запрошені профспілкові активісти, які безпосередньо приймають участь у проведенні переговорів з роботодавцем із різних питань, у тому числі переговорів з укладання колективних договорів на підприємствах.
Учасників семінару привітали Олександр Давиденко, заступник Голови Укрелектропрофспілки та Павло Прудніков, заступник Голови Атомпрофспілки, які висловили сподівання та надію на те, що знання та навички, які будуть отримані після цих семінарів, нададуть допомогу при виконанні профспілкою своїх статутних завдань, а також побажали присутнім плідної праці.
Семінар традиційно проводив Андрій Мрост, представник Just Solutions Network в Східній Європі, модератор міжнародного рівня, який більше 20-ти років співпрацює з профспілками України, у тому числі з Атомпрофспілкою і Укрелектропрофспілкою.
У своїй промові Андрій Мрост підкреслив важливість проведення переговорів, як основного завдання профспілки, про часткову формальність процесу переговорів по суті; слабкі сторони під час переговорів профспілкових керівників особливо не вивільнених від своєї основної діяльності, та які по суті залежать від роботодавця; про необхідність створення профспілкової команди для переговорів, а також оволодіння нею сучасними методами та формами перемовин.

2016_05_Odessa3.jpg
2016_05_Odessa4.jpg

Навчання розпочалося з визначення цілей семінару, а саме: надати профспілковим активістам філософію, знання, міжнародний досвід ведення переговорів на різних рівнях, привити практичні навички визначення принципів та цілей переговорів, їх ведення та ін.
Семінар розпочався з рефлексії для учасників навчання, які пройшли перший модуль, та отримання нових знань для інших, саме:
- перемовини та їх загальна філософія;
- виявлення, формулювання та групування інтересів людини, які засновані на особистих цінностях;
- виявлення, формулювання та групування інтересів людини на робочому місці;
цінності працівників на робочому місці які може та зобов'язана захищати профспілка;
- пріоритети цінностей людини та їх зміна у залежності від часу, обставин, місця та інших;
- різниця між інтересами, предметом перемовин та позиціями сторін;
- структура переговорів: система, позиція профспілки, принципи, та процедура проведення перемовин.

2016_05_Odessa5.jpg
2016_05_Odessa6.jpg

Після проведення рефлексії учасникам семінару була представлена презентація «Розв’язання протиріч та конфліктів: процес переговорів, як інструмент стійкого розвитку» під час якої модератор наочно та на прикладах пояснив роль та місце переговорів при здійсненні профспілкою захисту інтересів працівників на робочому місці.
Одним з питань, які більш ретельно розглядали слухачі, було питання побудови команди перемовників, а саме, розподіл повноважень в команді, проведення вертикальних та горизонтальних перемовин серед її членів, досягнення консенсусу між ними, як основи успішного проведення переговорів з роботодавцем.
Подання матеріалу проводилося з наданням практичних прикладів проведення переговорів у тому числі у закордонних компаніях та досягнення результатів як позитивних так і негативних, пошуку шляхів виходу зі скрутних становищ з мінімальними шкідливими наслідками для профспілкової сторони. Як приклад, розглядалися положення Колективного Договору ТОВ «ФОЛЬКСФАГЕН Груп Рус» у м. Калуга, а також ЗАТ «Форд Мотор Компані».

2016_05_Odessa7.jpg
2016_05_Odessa8.jpg

Андрій Мрост знову підкреслив важливість та необхідність:
- ретельної підготовки до перемовин;
- створення команди профспілкових перемовників, підбору членів цієї команди, організації її роботи;
- проведення горизонтальних та вертикальних переговорів завдяки яких створюється команда перемовників;
- вміння дотримуватися стратегії та тактики переговорів.
Під час проведення семінару слухачі приймали участь у рольових іграх з реальними питаннями, конкретними ситуаціями, які виникли на підприємствах галузей, виконували індивідуальні та групові завдання, набуваючи при цьому навички роботи в групі, розподіляти повноваження між членами команди, проводити перемовини, шукати консенсус, представляти продукт спільної праці.
Під керівництвом модератора були розглянуті типові помилки перемовників, знайдені шляхи їх попередження, виходу з тупикових ситуацій, які виникають під час перемовин.
Основні висновки до яких прийшли учасники навчання:
- представник профспілки під час перемовин повинен дивитися на проблему з сторони людських цінностей працівника на робочому місці;
- необхідно виховувати думку та впевненість членів профспілки що вони повинні відчувати себе не тільки членом первинної профспілкової організації але й також членом багато чисельної профспілки, яка турбується за нього;
- людські цінності притаманні як для працівника так і для роботодавця;
- людські цінності на робочому місці не є предметом переговорів;
- підготовка до переговорів може бути за часом більш ніж самі перемовини;
- необхідно чітко визначити та розподілити принципи, предмет та позицію профспілки під час переговорів, а саме спочатку визначати принципи переговорів, а потім процедуру, тобто як цього досягнути необхідно проводити перемовини на "своєму полі", тобто захищати людські цінності на робочому місці, так як держава - спеціаліст у політичних питаннях, роботодавець - спеціаліст у бізнесі, профспілка – спеціаліст та захисник людських цінностей як основи держави та бізнесу;
- необхідність створення та підготовки команди перемовників-профспілковців та вміти передавати повноваження в команді;
- перемовини мають свій зміст, свою структуру, свої особливості та домовленості;
- необхідно вміти розробити проблему, яка одразу не вирішується на декілька малих та за допомогою цього здвинути з місця процес перемовин;
- стратегія та тактика перемовин мають особливе значення та вирішальну роль;
- необхідно шукати можливість маневру, а не заганяти себе у вузьке місце, де можливо рухатися тільки вперед або назад;
- до перемовин необхідно готуватися з усіх питань, отримувати з різних джерел максимальну інформацію з питань переговорів, залучати до них фахівців, перемовників, прогнозувати можливі ситуації, кроки іншої сторони перемовин;
- вміти слухати іншу сторону та миттєво реагувати на нові обставини, появу інформації;
- вміння фіксувати процес, досягнуті результати перемовин, та не обговорювати по декілька разів вже прийняті домовленості вміти своєчасно взяти перерву у перемовинах для уточнення позиції профспілки, знаходження шляхів вирішення протиріч та інші не менш важливі особливості.

2016_05_Odessa9.jpg

Протягом останнього дня семінару, слухачам були надані методичні та методологічні основи проведення тренінгів для підготовки команд профспілкових перемовників.
Учасники семінару були ознайомлені з сучасними інтерактивними методами проведення навчання, організацією процесу підготовки до проведення занять, як для групи так і для себе особисто, як тренера-модератора, а також, шляхи виходу зі скрутних ситуацій під час проведення занять, психологічних процесів, які проходять у групах під час її формування та роботи, та ін.
Працюючи в групах, слухачі отримали навички складання навчальних планів семінарів з різних тем профспілкової діяльності, визначення основних цілей, задач, семінару та постановці конкретних завдань, планування часу, а також подання та оформлення матеріалу для проведення занять. Учасникам семінару запам’ятався вислів Андрія Мроста: «Кожне знання повинно бути оформлено у форму. Знання без форми не можливо використати без оформлення їх у відповідні форми».
Завершився цей кейс навчання складанням програми по підготовці команди профспілкових перемовників.
Після навчання всі слухачі отримали Сертифікати Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні , які підтверджують проходження 2-х модулів тренінгу "Колективні переговори між профспілками та роботодавцями: створення надійного механізму вирішення трудових спорів в дусі співробітництва".

2016_05_Odessa11.jpg
2016_05_Odessa10.jpg

Андрій Мрост, Олександр Давиденко та Павло Прудніков поздоровили слухачів семінару з успішним завершенням заходу, побажали успіхів у профспілковій роботі та вмілого використання знань та інструментів роботи, які вони отримали під час навчання.
В свою чергу, профспілкові працівники висловили щиру подяку організаторам семінару, а саме: Представництву Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, Атомпрофспілці, Укрелектропрофспілці, тренеру-модератору Андрію Мросту, керівництву ПАТ «Одесакабель» за організацію та надану можливість прийняти участь у цьому семінарі отримати відповідні знання та навички.

Геннадій Михайлюк,
провідний експерт з регулювання соціально-трудових відносин Чорнобильської ООП.