Засідання Президії та Пленарне засідання Центрального комітету

2017_05_Plenum2.jpg

26 квітня 2017 року в м. Києві (готель «Турист») відбулося чергове засідання Президії Укрелектропрофспілки та третє Пленарне засідання Центрального комітету Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України.

2017_05_Plenum1.jpg

Актуальні та важливі питання забезпечення надійного та ефективного захисту соціально-економічних прав членів Профспілки, всіх працівників електроенергетичної галузі обговорили учасники Пленарного засідання Укрелектропрофспілки.
Відкрив засідання та виступив з доповіддю Голова ЦК Профспілки Сергій Шишов.
У роботі пленарного засідання взяли участь та виступили представники від Міненерговугілля України, ДП НЕК «Укренерго», ДТЕК, ФПУ.
У звітній доповіді Голова Профспілки Сергій Шишов охарактеризував ситуацію в електроенергетичній галузі та Профспілці за звітний період, проінформував про досягнення та проблеми, визначив ряд завдань, які постануть перед профспілковим активом галузі та шляхи їх вирішення.

2017_05_Plenum3.jpg

Заслухавши та обговоривши основне питання Пленарного засідання «Про поточний соціально-економічний стан енергетики і електротехніки, спільні дії соціальних партнерів щодо їх подальшого розвитку та виконання Галузевих угод і колективних договорів за 2016 рік і укладання їх на 2017 рік» Центральний комітет Профспілки зазначив, що протягом 2016 року енергокомпанії та підприємства електроенергетичної галузі продовжили працювати в складних умовах, зумовлених інтенсивним старінням основного електроенергетичного обладнання, обмеженим обсягом коштів на відновлення основних фондів електроенергетики та закупівлю палива для ТЕС, високою різницею між кредиторською та дебіторською заборгованістю в енергетичному секторі економіки.
Інформація сторін соціального діалогу щодо проведеної роботи та створення умов для функціонування енергетики і електротехнічної промисловості та виконання Галузевих угод і колективних договорів за 2016 рік взята до уваги.
До основних рішень, прийнятих учасниками Пленарного засідання Укрелектропрофспілки віднесено:
Визнати, що у звітному 2016 році не повністю виконані норми та положення Галузевих угод i колективних договорів щодо підвищення заробітної плати працівникам підприємств, членам Профспілки.
Вважати пріоритетними напрямами діяльності Профспілки посилення соціально-економічного захисту прав та інтересів членів Профспілки в нових соціально-політичних умовах, підвищення громадянської активності з метою забезпечення справедливого розподілу результатів праці на кожному енергопідприємстві.
Сприяти просуванню забезпечення гідної праці в Україні відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння щодо реалізації Програми гідної праці МОП для України на період 2016-2019 рр., що був підписаний 7 квітня 2016 року на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради.
Сторонам соціального діалогу консолідувати зусилля, спрямовані на пожвавлення виробничої діяльності, сприяння стабілізації розвитку електроенергетики та електротехніки, оновлення основних фондів Підприємств, стимулювання енергозбереження, підвищення рівня продуктивної зайнятості, забезпечення передумов для гідної оплати і умов праці, та поліпшення соціально-економічної ситуації у трудових колективах Підприємств.

2017_05_Plenum4.jpg

У виступах зазначено, що, діяльність Профспілки направлена на виконання положень Генеральної, Галузевих угод і колективних договорів енергопідприємств. ЦК Профспілки принципово відстоює права та інтереси членів Профспілки, працівників енергетики та електротехнічної промисловості, в т.ч. енергобудівельників.
Укрелектропрофспілка протягом звітного періоду продовжувала посилювати свій вплив на регулювання соціально-трудових відносин шляхом поглиблення соціального партнерства, і прийняти рішення про підписання Галузевої угоди між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, Фондом державного майна України, Всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців «Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України» і Профспілкою працівників енергетики та електротехнічної промисловості України на 2016-2018 роки.

2017_05_Plenum5.jpg

Із виступів учасників пленарного засідання було наголошено, що залишається чимало невирішених проблем.
Критична ситуація виникла в Черкаській області, голова Черкаської обласної організації Профспілки Молдованов О.Б., який проінформував присутніх про складну соціально-економічну ситуацію, яка склалася на підприємстві ПАТ «Черкасиобленерго», де працівники продовж чотирьох місяців не отримують заробітну платню, та інш.
Учасники пленарного засідання підтримали та прийняли колективне звернення до Президента України та Прем’єр-міністра України з приводу соціально-економічних проблем в електроенергетичній галузі, з проблем ліквідації заборгованості із заробітної плати.
Заслухавши і обговоривши всі питання порядку денного, членами ЦК Профспілки ухвалено відповідні постанови. Загалом засідання Президії та ЦК Профспілки пройшли в діловій та конструктивній атмосфері.

Організаційний відділ
виконавчого апарату